Eilen aloitin saksan kielen opinnot. Opettajana toimii hieman erikoisen persoonan omaava Herrn S, joka tulee kerran viikossa kotiin opettamaan ummikolle saksan kieltä. Saksan kielen taitoni on tällä hetkellä olematon (Ich spreche noch nich deutch), joten haastetta riittää sekä opettajalle että oppilaalle. Ensimmäisen tunnin pääaiheena olivat aloittelijalle sopivat aiheet eli numerot ja aakkoset.

Numeroista vier ja fünf tuottavat eniten vaikeuksia, sillä fünf kuulostaa mielestäni enemmän neloselta kuin vier. Hankalaa on myös omaksua lukusanat 20 eteenpäin. Esimerkiksi 26 kirjoitetaan sechundzwensig (6 ja 20). Sataa isompia lukuja ei tunnilla vielä käyty, mutta tunnollisena opiskelija tutustuin myös niihin. Varsinkin vuosiluvut vaikuttavat järkyttävän vaikeilta esimerkiksi 1998 luetaan neunzehnhundertachtundneunzig (90, 100, 8 ja 90). En ymmärrä logiikka, miten tuo vuosiluku muodostetaan. Ehkä se jossain vaiheessa selviää.

Saksalaiset aakkoset lausutaan osittain kuin englannissa (eN) ja suomessa (A:) ja saksalaisittain (Ka). Kerrankin lievästä r-viasta on jotain hyötyä. Osaan nimittäin säräyttää saksalaisen r:n melkein kuin natiivit. Aakkosten ja numeroiden lisäksi opettelin mm. nimen, osoitteen ja puhelinnumeron kysymistä. Varsinaista kurssikirjaa en vielä saanut, mutta opettaja antoi valehtelematta noin kaksi kiloa painavan itseopiskelukirjan. Onpahan illaksi lukemista tai voisihan sitä tyynynäkin käyttää, kuten ex-kurssikaverini tekusta. Hän laittoi ennen tenttiä kurssikirjan tyynyn alle, jolloin kirjan sisältämä tieto säteilisi yön aikana aivoihin. Jotakin perää kai asiassa on, kun tyttö valmistui aikanaan insinööriksi ja on tällä hetkellä töissä arvostetussa firmassa. Täytyy kokeilla tepsisikö sama kikka tähän päähän. Ehkä jonakin aamuna herään keittämään kahvia saksaksi. Terveisiä vaan M:lle.

Nyt Nixon tekee historian esseetä aiheena kylmä sota ja minä surffaan aikani kuluksi netissä. Odotellemme, että mies tulee töistä, niin lähdetään koko perhe syömään vanhaan kaupunkiin. Hyvää viikonloppua kaikille! Schönen Wocheende!